Proposta de continguts i programació per al nou Espai Triadú del Convent del Carme de Vic

Client: Ajuntament de Vic – Diputació de Barcelona – CERC

El Convent del Carme, tal com s’explicarà de forma detallada en l’apartat de diagnòstic, és un immoble de propietat de la Generalitat de Catalunya, i en el que convivien,, la Biblioteca Joan Triadú, el Centre d’Investigació Arqueològica d’Osona (CIAO), i el Museu de l’Art de la Pell (MAP). Al setembre de 2022 la biblioteca es va traslladar a la nova biblioteca Pilarín Bayés i la planta baixa de l’immoble va quedar en gran part buida i a disposició de l’Ajuntament de Vic.

A partir d’aquí es dona inici a aquest estudi per determinar els usos, la programació i elements de gestió d’aquest nou espai que es vol convertir en un centre cívic. En tant que l’equipament és definit com a Centre Cívic, el document de Pla Estratègic dels Centres Cívics pren una rellevància fonamental, i l’acció d’aquest nou espai s’ha de mirar d’emmarcar dins de la Xarxa de Centres Cívics de Vic, coneguts com a CCVIC. Aquesta xarxa, fins ara dotada de 6 equipaments de característiques molt diverses, és coordinada per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament. Cada centre ofereix una programació trimestral de tallers de formació bàsica en diversos àmbits, i d’activitats culturals. Cada centre té una especialització temàtica, fonamentalment vinculada a la programació de tallers.

En aquest marc, l’elaboració d’aquest document se sustenta en la necessitat d’identificar uns usos i una programació per al nou espai disponible del Convent del Carme, en línia amb l’estratègia dels Centres Cívics de la ciutat, per tal d’assolir principalment els següents objectius:

  1. Complementar l’oferta programàtica existent dels Centres Cívics, facilitant l’accés a la cultura de proximitat des d’un equipament de notable centralitat.
  2. Integrar agents culturals de la ciutat en la definició de la programació d’activitats, aprofitant l’aparador que implica l’equipament.
  3. Orientar de manera eficient i racional les inversions que s’hagin de fer en l’equipament per aprofitar de la millor manera les seves potencialitats.
  4. Emmarcar l’actuació en els documents estratègics culturals vigents.
  5. Definir el funcionament del Centre Cívic en el marc d’un equipament compartit que alberga altres serveis culturals.

Pots descarregar l’informe aquí.