Proposta de continguts i programació per al nou Espai Triadú del Convent del Carme de Vic
–
Client: Ajuntament de Vic – Diputació de Barcelona – CERC
–
El Convent del Carme, tal com s’explicarà de forma detallada en l’apartat de diagnòstic, és un immoble de propietat de la Generalitat de Catalunya, i en el que convivien,, la Biblioteca Joan Triadú, el Centre d’Investigació Arqueològica d’Osona (CIAO), i el Museu de l’Art de la Pell (MAP). Al setembre de 2022 la biblioteca es va traslladar a la nova biblioteca Pilarín Bayés i la planta baixa de l’immoble va quedar en gran part buida i a disposició de l’Ajuntament de Vic.
A partir d’aquí es dona inici a aquest estudi per determinar els usos, la programació i elements de gestió d’aquest nou espai que es vol convertir en un centre cívic. En tant que l’equipament és definit com a Centre Cívic, el document de Pla Estratègic dels Centres Cívics pren una rellevància fonamental, i l’acció d’aquest nou espai s’ha de mirar d’emmarcar dins de la Xarxa de Centres Cívics de Vic, coneguts com a CCVIC. Aquesta xarxa, fins ara dotada de 6 equipaments de característiques molt diverses, és coordinada per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament. Cada centre ofereix una programació trimestral de tallers de formació bàsica en diversos àmbits, i d’activitats culturals. Cada centre té una especialització temàtica, fonamentalment vinculada a la programació de tallers.
En aquest marc, l’elaboració d’aquest document se sustenta en la necessitat d’identificar uns usos i una programació per al nou espai disponible del Convent del Carme, en línia amb l’estratègia dels Centres Cívics de la ciutat, per tal d’assolir principalment els següents objectius:
- Complementar l’oferta programàtica existent dels Centres Cívics, facilitant l’accés a la cultura de proximitat des d’un equipament de notable centralitat.
- Integrar agents culturals de la ciutat en la definició de la programació d’activitats, aprofitant l’aparador que implica l’equipament.
- Orientar de manera eficient i racional les inversions que s’hagin de fer en l’equipament per aprofitar de la millor manera les seves potencialitats.
- Emmarcar l’actuació en els documents estratègics culturals vigents.
- Definir el funcionament del Centre Cívic en el marc d’un equipament compartit que alberga altres serveis culturals.
Pots descarregar l’informe aquí.