Diagnosi per a l'elaboració del Pla de Cultura Digital
–
Client: Direcció General d’Innovació en Cultura Digital - Departament de Cultura - Generalitat de Catalunya
–
Què és la cultura digital? A què ens referim quan parlem de cultura digital? És Catalunya fructífera en l’àmbit de la cultura digital? Estem preparats des del punt de vista de la recerca, la formació i el coneixement? Disposem d’una bona base de plataformes, de festivals i altres infraestructures rellevants per mostrar i impulsar la cultura digital que es produeix a Catalunya? Per altra banda, com s’ha de posicionar l’Administració per donar suport a aquest ecosistema?
Aquestes són algunes de les preguntes que els participants en les tres taules de treball que va organitzar la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya van haver de reflexionar en el marc del procés de redacció del document base per al futur Pla Estratègic de Cultura Digital 2026.
Els participants, degudament seleccionats, van haver d’assenyalar les principals característiques d’un ecosistema ric però alhora complex, on la participació de múltiples agents, sovint contraposats en perfils i interessos, és un dels seus principals atributs.
Moltes d’aquestes preguntes es van tractar des de perspectives diverses, potser sense trobar una res posta contundent ni homogènia, però sí ratificant el fet que l’ecosistema de la cultura digital a Catalunya és ric, amb ganes de créixer i d’articular-se com un dels pols de desenvolupament social i cultural.
Les conclusions d’aquest exercici deixa força clar que l’Administració, especialment la Direcció General d’Innovació en Cultura Digital, té un gran camí per recórrer al costat de tot aquest ecosistema tan híbrid com dinàmic.
Les reflexions apuntades en aquest document haurien d’esdevenir el punt de partida per articular un marc estratègic per enfortir, potenciar i donar visibilitat a un ecosistema divers que es fonamenta en la tecnologia com a punt de partida per a la innovació.
El document es divideix en tres blocs principals:
- Un primer bloc de caràcter introductori on es planteja un breu exercici de contextualització de la cultura digital tant en l’àmbit internacional com en el context de Catalunya.
- Un segon bloc ja més centrat en recollir les principals idees que van sorgir en els debats de les tres taules de treball i que estan relacionades amb la pròpia naturalesa de la cultura digital, el reconeixement dels principals actors i identificar les principals fortaleses, debilitats, les principals amenaces i les oportunitats.
- Un tercer bloc recull les opinions majoritàries de les tres taules de treball sobre com es considera que hauria de procedir l’acció pública, especialment la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital, per enfortir i potenciar la naturalesa i els agents de la cultura digital.