El tractament de la diversitat cultural a les institucions culturals catalanes

Client: Consell Nacional de la Cultura i de les Arts - CoNCA

L’increment de la diversitat d’orígens i d’expressions culturals present a la societat catalana no s’ha traslladat de manera significativa a les institucions ni als equipaments culturals. La reflexió sobre aquesta diversitat en les polítiques pròpies del sector i en relació amb els equipaments culturals no comporta únicament abordar l’accés a les activitats dutes a terme en aquest àmbit, sinó també tractar-ne la participació activa en tasques de creació, producció i difusió cultural, a més de la varietat dels continguts que produeixen i que presenten les institucions culturals i els obstacles i els factors que poden facilitar la incorporació de la diversitat en l’esfera pública de la cultura.

Per aquest motiu, el CoNCA ha impulsat un informe relatiu a la incorporació de la diversitat als equipaments culturals de Catalunya que té com a objectiu principal contribuir a promoure’n un accés i una participació més grans mitjançant la definició dels àmbits en els quals es pot incorporar i les possibles orientacions que se’n poden adoptar, com també reflexionar sobre les desigualtats que s’hi fan paleses.

El document final consta de tres parts principals. En la primera es busca contextualitzar les reflexions al voltant de la diversitat cultural i les seves implicacions en institucions i equipaments, sobretot a través de l’exploració de conceptes (diversitat cultural, interseccionalitat, drets culturals, interculturalitat, diversitat de les expressions i els continguts culturals, descolonització, etc.) i la formulació d’alguns arguments o lògiques per a la presència de la diversitat cultural en la pràctica de les institucions i els equipaments culturals. La segona explora les modalitats d’intervenció i els reptes relatius al tractament de la diversitat en cinc àmbits d’actuació: marcs institucionals; estructures internes; suport a la creació, conservació, programació i exhibició; públics, i dades i informació. En cadascun d’aquests àmbits s’han recollit informacions extretes de l’enquesta i d’entrevistes, i s’hi descriuen experiències concretes en forma de breus estudis de cas, provinents de Catalunya i d’altres països, que serveixen per il·lustrar les tendències, les bones pràctiques, els reptes i les possibilitats. Finalment, al capítol Conclusions i recomanacions se sintetitzen les principals idees de l’informe i es formulen recomanacions adreçades a les administracions públiques, les institucions i els equipaments culturals de Catalunya, i el CoNCA.

Pots descarregar l’informe aquí.